Dacă tot e început de an, am o întrebare pentru tine. Te-ai gândit la planul tău de marketing pentru anul acesta?
Dacă răspunsul este nu, îți spun că ar trebui. Este posibil să faci deja ceva în privința asta, este posibil să ai impresia că te ocupi deja de marketing binișor. Poate chiar ai angajat o agenție care să facă asta pentru tine. Toate acestea fără un plan de marketing sunt fără sens, atunci când nu poți măsura concret rezultatele și nu poți urmări statusul obiectivelor. Planul de marketing te ajută să-ți setezi priorități în funcție de ce îți dorești să obții. Fiecare business își dorește vânzări, dar sunt atâtea modalități prin care le poți obține, încât ai nevoie să le testezi și să analizezi ce merge. Cu această strategie, optimizezi foarte bine efortul pentru rezultate maxime.
Află din articolul de mai jos cum realizezi un plan de marketing în cinci pași simpli.
1. Prezentarea afacerii
În prima parte a planului de marketing vei face o scurtă prezentare a afacerii, industria din care face parte, cu ce se ocupă și care sunt viziunile companiei pe termen lung.
Apoi vei analiza cine este responsabil de marketing. Ai angajați care se ocupă? Notează-i cu nume și rolul pe care îl au în acest departament. Probabil ei știu deja care sunt responsabilitățile lor, dar e bine să le notezi și să te asiguri că fiecare este pe aceeași pagină cu tine.
În cazul în care chiar tu te ocupi de marketing, vei face același lucru, te vei nota și vei scrie ce responsabilități îți asumi.
2. Analiza SWOT
Analiza SWOT este o prescurtare de la termenii: Strengths (puncte forte), Weaknesses (puncte slabe), Opportunities (oportunități), Threats (amenințări).
Puncte forte
- La ce ne pricepem cel mai bine?
- Ce iubesc clienții cel mai mult la serviciile/produsele noastre?
- Ce funcționează?
Adaugă tot ce consideri că are afacerea ta ca puncte forte.
Slăbiciuni
- Ce ne dorim să îmbunătățim?
- La ce am putea fi mai buni?
- Cum putem deveni mai eficienți?
Adaugă punctele slabe ale companiei și notează cum poți să le îmbunătățești.
Oportunități
- Ce așteptări va avea piața în curând de la nișa pe care ești?
- La ce vom fi foarte buni?
- Cu ce ne diferențiem de concurență?
Notează toate oportunitățile de viitor sau care încă nu le-ai exploatat.
Amenințări
- Cum putem pierde clienți?
- Cine ne-ar putea lua clienții?
- Avem suficient personal pentru a rula afacerea?
Scrie ce amenințări consideri că există pentru business-ul tău.
Analiza SWOT se va face cu foarte multă răbdare și efort, e nevoie să o realizezi dintr-un punct de vedere obiectiv, să fii sincer. Tot ceea ce realizezi după ce vei face analiza SWOT poate fi abordat cu succes în strategia de marketing.
3. Obiectivele afacerii tale
Obiectivul principal al afacerii tale este cu siguranță buna funcționare a companiei, creșterea încasărilor și practic, succesul companiei. Acest obiectiv este unul uriaș și nu se poate materializa decât prin împărțirea strategică a unui obiectiv mare în mai multe obiective mici.
Toate obiectivele mici trebuie să aibă la bază scopul principal, succesul afacerii. Cum facem asta?
Setăm obiective mici ușor de analizat și măsurat. O sa-ți ofer un mic exemplu pentru a te ajuta în acest proces.
Obiectivul companiei X pentru anul 2024 este creșterea vânzărilor cu 40% față de anul anterior. Echipa de marketing va executa următoarele acțiuni pentru a obține acest lucru:
Descriere: Echipa de marketing va realiza un Blog pe site-ul nostru unde va posta articole relevante pentru profilul nostru de client. Asta va aduce valoare oamenilor care vor accesa blogul și va stârni interesul asupra produselor sau serviciilor noastre.
Scopul: Creșterea organică a vizibilității site-ului pe motorul de căutare Google și alimentarea pipeline-ului nostru de vânzări cu noi prospecți. În felul acesta, echipa de vânzări o sa-i abordeze mai ușor.
Cum măsurăm succesul: Înregistrarea unei creșteri de + 80 000 vizulizări unice pe lună și 100 de email-uri noi, lunar, colectate din abonarea la newsletter-ul nostru.
Toate obiectivele setate pentru afacerea ta ar trebui să fie ușor de măsurat. Este necesar să definești succesul înainte să-l atingi , pentru a putea stabili la final ce a mers și ce nu a mers. După ce organizezi foarte bine aceste lucruri, vei fi mult mai stăpân pe afacerea ta, vei cunoaște mult mai bine piața și deciziile tale strategice vor fi mereu informate.
4. Profilul de client – analiza
Extrem de important pentru un marketing de succes, probabil este ceva ce ai citit peste tot și este scris în toate cărțile și anume, Definește-ți profilul de client.
Indiferent că vinzi B2B sau B2C, ai nevoie să știi cui te adresezi. Fără această informație, mesajele tale de marketing vor fi fără emoție, fără viață și vei cheltui o avere pe un marketing care nu livrează înapoi.
Ca o mică paranteză, am întâlnit frecvent business-uri sau antreprenori care spun, eu pot să vând oricui, orice industrie, orice persoană, produsul meu este pentru toată lumea. GREȘIT!
Nu spun că un produs nu poate fi maleabil și vandabil oricui. Există și astfel de produse, dar chiar și atunci ai nevoie să definești publicul țintă pentru că nu vei vinde la fel pentru toată lumea. Mai multe despre asta, aici.
Așadar, definește persoana țintă cărui îți dorești să-i vinzi produsele sau serviciile.
Industria Producție – Produsul nostru poate fi vândut către toate companiile de producție, producție plastică, producție de metal, producție lemn, etc.
Persoana 1 – Persoane cu vârsta cuprinsă între 25 și 40 de ani, cu studii medii sau superioare, cu copii, etc.
În general pentru a defini avatarul de client ai nevoie de următoarele informații:
- Vârsta
- Locația
- Job
- Provocări personale
- Nevoi
- La ce reacționează?
5. Analiza concurenței
Probabil acest aspect este deja bine cunoscut de către tine sau ar trebui să fie. Este esențial să-ți cunoști concurența și este extrem de sănătos pentru un business ca aceasta să existe. De ce? Pentru că acest lucru demonstrează că există o nevoie pe piață, pentru că ajută la dezvoltarea în bine a produselor sau serviciilor oferite.
Analizează-ți concurența în cel mai mic detaliu și nu uita, clienții tăi au de unde să aleagă, au opțiuni pentru a-și rezolva problemele sau nevoile. Este important să analizezi ce face concurența ta bine și ce le lipsește, unde poți aduce tu un plus. Pentru a face asta, acordă atenție următoarelor aspecte:
- Ce prețuri au
- Cât la sută din piață dețin
- Ce promoții fac
- Cum se poziționează în piață
Concurența 1
Produse/servicii concurente: Ce produse concurente au, cu ce sunt mai bune decât ceea ce oferi tu?
Concurență pe alte segmente: Bugetul lor de marketing este mai mare, se afișează mai mult pe reclame.
După ce ai răspuns la toate aspectele de mai sus vei putea realiza planul și strategia de marketing mult mai ușor folosind datele adunate. Vei înțelege cum poți ajunge la rezultatele dorite și vei implementa procese care îți vor menține business-ul sănătos.
Oktasales te poate ajuta cu întocmirea și realizarea planului de marketing. Oferim consultanță și discutăm despre planurile tale de business și nevoile tale în atingerea cu succes a obiectivelor. Scrie-ne un e-mail la contact@oktasales.com și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil. Nu ai timp de e-mail? Contactează-ne telefonic la 075 745 94 03.